2011-03-13

Kärnkraftspartiet (c)

Harrisburg 1979 ledde till Sveriges folkomröstning 1980. Fem år senare ville folkpartiet ha en ny folkomröstning om kärnkraften. Tjernobyl 1986 gjorde att folkpartiet slutade kräva ny omröstning. Sedan dröjde det tjugofem år till 2011 års atomolyckor i Japan. Under den tiden hann centerpartiet med att omvandlas till ett kärnkraftsparti. Jag hoppas och tror att det ska ändras. De tidigare internationella kärnkraftsolyckorna påverkade partier och politik. I bästa fall ställs centerpartiet den här gången inför valet omvändelse under galgen eller förvandling till ett kommunalparti.
DN

4 kommentarer:

 1. Jag kan bara känna sympati för de i Japan just nu... Men jag hoppas också att inte detta blir starten för en ny istid för kärnkraften och dess utveckling... Vilket du verkar hoppas på. Det vore synd då kärnkraftstekniken har en ljus framtid att bli av med de stora problem och frågetecken som den idag brottas med.

  Sen tycker jag att det är synd att du verkar se olyckan i Japan som en politisk vinst...

  SvaraRadera
 2. Följder av människors beslut är politiska, och en kärnkraftsolycka är ingen naturkatastrof. Den politiska aspekten av kärnkraft är ofrånkomlig och kan diskuteras i till exempel en blogg.

  SvaraRadera
 3. Fukushima är redan klassat som en tio gånger lindrigare olycka än Harrisburg. Den har klassats som 4 på INES skalan, d v s "Mycket liten effekt på omgivningen, stråldoser till allmänheten under rekommenderade nivåer."

  Att verket höll för åtta gånger högre påfrestningar från jordbävningen än det konstruerades för imponerar i alla fall på mig!

  SvaraRadera
 4. De 100.000-tals evakuerade japanerna är kanske inte lika imponerade av denna prestation.

  SvaraRadera